Algemene Voorburgse Zwemvereniging logo

Algemene Voorburgse Zwemvereniging

Zwemmen is meer dan alleen maar heen en weer!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind u een lijst met veelgestelde vragen over het lidmaatschap, de contributie, de Ooievaarspas, leszwemmen en waterpolo. Staat uw vraag er niet bij? Stel hem dan gerust via het contactformulier.

Activiteiten

Wanneer is het clubhuis open?

Het clubhuis is niet op elke trainings- of wedstrijdavond open. Heb je vragen over de inhuur? Neem dan contact op met Youp.

Algemeen

Hoe neem ik contact met jullie op?

U kunt gebruik maken van ons contactformulier. Het postadres van AVZV is:

AVZV
Broekweg 87
2266 LE Leidschendam

Vragen met betrekking tot de website of één van de formulieren kunt u richten aan de webmaster.

Wat betekenen al die afkortingen en termen?

 • AVZV staat voor Algemene Voorburgse Zwemvereniging.
 • Elementairzwemmen = Leszwemmen = Diplomazwemmen
 • Waterpolo is een fantastische zwemsport met veel zwemmen waarvoor twee teams bestaande uit zes spelers, een keeper en meerdere reserve spelers nodig zijn. N.B. Wist je dat er nauwelijks blessures bij waterpolo zijn?

Hoe kan ik me inschrijven?

U kunt zich inschrijven bij AVZV door het online inschrijfformulier in te vullen. Na het invullen krijgt u een automatische email, die tevens als machtigingsformulier dient. Wij verzoeken u deze email direct na het inschrijven te voorzien van een handtekening en daarna in te scannen of per post op te sturen naar ons secretariaat. U dient hier tevens een pasfoto bij te voegen. Meer uitleg vind u in de bevestigingsemail.

Indien u uw kind inschrijft voor leszwemmen, wordt uw kind opgeroepen door onze ledenadministrateur op het moment dat uw kind kan beginnen met zwemlessen. Nadat uw kind is gestart met zwemlessen, ontvangt uw kind binnen een maand een lidmaatschapskaart. Deze lidmaatschapskaart moet u bij zich hebben tijdens de zwemlessen.

Bij het inschrijven gaat u akkoord met de voorwaarden van ons lidmaatschap.

Hoe kan ik wijzigingen in bijvoorbeeld mijn adres aan jullie doorgeven?

Gebruik daarvoor het online wijzigingsformulier.

Hoe kan ik opzeggen?

Gebruik daarvoor het online opzegformulier. Een opzegging van het lidmaatschap dient u online via onze website uiterlijk op de 24e van de 3e maand van het voor u lopende kwartaal in te dienen. De uiterste datums zijn dus 24-3, 24-6, 24-9 en 24-12. Indien u na genoemde datum opzegt, zal u het volgende kwartaal gewoon moeten betalen.

Ik heb een klacht. Waar kan ik die naartoe sturen?

Leszwemmen, waterpolo en wedstrijdzwemmen: AVZV heeft als doel om zwemplezier voor iedereen mogelijk te maken. Bij meningsverschillen zoeken we graag gezamenlijk, als leden van één vereniging onder elkaar, naar een gepaste oplossing. Neem eventueel contact op via het contactformulier.

Mocht het toch voorkomen dat een oplossing niet voorhanden ligt, dan geldt onze klachtenprocedure als hulpmiddel om een gepaste oplossing voor alle betrokken leden (waaronder zwemmers, bestuurders en instructeurs) te vinden. In deze procedure leest u ook waar en hoe u een klacht kunt indienen.

U kunt de klachtenprocedure hier terugvinden:
Klachtenprocedure AVZV v1.0

Kan ik contact opnemen met een vertrouwenspersoon?

Wilt u een vertrouwenspersoon spreken? U kunt daarvoor terecht bij het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF. AVZV heeft binnen de vereniging geen eigen vertrouwenspersoon.

Het telefoonnummer van het Centrum Veilige Sport is: 0900 202 5590. De hulplijn met deskundige hulpverleners is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur. Bij dit meldpunt kan men terecht voor eerste opvang, vragen en advies aangaande ongewenst gedrag binnen het zwemonderwijs en de zwemsport.

Er is ook de mogelijkheid om anoniem contact op te nemen.

Meer informatie vindt u op www.centrumveiligesport.nl.

Wat zijn jullie voorwaarden van het lidmaatschap?

De voorwaarden van ons lidmaatschap lees je hier.

Contributie

Wat kost dit allemaal?

De contributie is onder andere afhankelijk van het type zwemmen en de leeftijd van het lid en vind u terug op het contributieblad.

Contributies 2023
Contributies 2024

De contributie kan alleen worden betaald door middel van automatische incasso.

AVZV tracht de contributie te incasseren in vooraf vastgestelde tijdsvakken:

 • 1e kwartaal: 1e week februari
 • 2e kwartaal: 1e week mei
 • 3e kwartaal: 1e week augustus
 • 4e kwartaal: 1e week november

Bij een mislukte incasso zal een administratieve boete van € 5,00 worden opgelegd, zie hier voor meer informatie.

Kan ik bij AVZV korting krijgen met de Ooievaarspas?

Ja. Bent u in het bezit van de Ooievaarspas dan kunt u bij zwemvereniging AVZV ook tegen een gereduceerd tarief komen zwemmen. De Ooievaarspas is beschikbaar voor zowel inwoners van Leidschendam-Voorburg en Den Haag. Meer informatie over het aanvragen vind u op:

Voor de hoogte van de korting die voor u van toepassing is, raadpleegt u de website van de Ooievaarspas.

Aan het gebruik van de Ooievaarspas zijn spelregels verbonden. Deze leest u hier:

Brief spelregels Ooievaarspas voor zwembaden

Het inschrijfgeld (voor de hoogte zie ons contributieoverzicht) en het diplomageld dient te allen tijde door het lid zelf betaald te worden, hiervoor kan AVZV geen declaratie indienen bij bureau Ooievaarspas. Het inschrijfgeld wordt nadat u ingeschreven bent bij het eerste incassomoment automatisch geïncasseerd. Overige betalingen, zoals het diplomageld, moeten door het betreffende lid zelf overgemaakt worden; u krijgt hiervoor vanzelf een verzoek tot betalen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de instantie waar u de Ooievaarspas hebt aangevraagd. Wilt u meer informatie over de Ooievaarspas, of wilt u er een aanvragen, ga dan naar www.ooievaarspas.nl.

Bent u al lid en wilt u alsnog gebruik maken van deze regeling, geef dit dan aan op het online wijzigingsformulier. Let wel dat wij dan een kopie van uw pas nodig hebben.

Wat is het rekeningnummer van AVZV?

Indien u om een of andere reden een betaling zelf wenst over te maken aan AVZV dan kunt u dit doen op rekening NL52RABO0365945587. Geef de reden van uw betaling op.

Wanneer wordt de contributie geïnd?

AVZV tracht de contributie te incasseren in vooraf vastgestelde tijdsvakken:

 • 1e kwartaal: 1e week februari
 • 2e kwartaal: 1e week mei
 • 3e kwartaal: 1e week augustus
 • 4e kwartaal: 1e week november

Bij een mislukte incasso zal een administratieve boete van € 5,00 worden opgelegd, zie hier voor meer informatie.

Leszwemmen

Is er een wachtlijst voor leszwemmen?

Voor zwemdiploma A is er vaak een wachttijd die kan oplopen tot meerdere maanden. Echter, deze kan van tijd tot tijd variëren. Voor de overige diploma’s is er een korte wachttijd. Wilt u weten wanneer u kind kan beginnen met zwemmen, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Is er ook elementair zwemmen voor ouderen?

Ja, op woensdagavond om 18.45 uur of om 21.00 uur.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op leszwemmen?

Vanaf 5 jaar mag uw kind op leszwemmen. U kunt uw kind echter al eerder op de wachtlijst zetten.

Welke kleding moet ik meenemen voor het diplomazwemmen?

U kunt de lijst met kledingeisen voor het diplomazwemmen terugvinden op: www.avzv.nl/kledingeisen.

Is AVZV gelicenseerd opleider voor het Zwem-ABC?

Ja, AVZV heeft de Licentie Nationale Zwemdiploma’s behaald. Daarmee voldoet AVZV aan de meest recente kwaliteitscriteria om zwemles te mogen geven voor het Zwem-ABC, de Nationale Zwemdiploma’s. Wij bieden het enige echte Zwem-ABC.

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid.

Wij hebben echter de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en worden elk jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (voorheen Nationaal Platform Zwembaden | NRZ). Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en -veiligheid.

Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

 • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
 • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Deze officiële diploma’s worden bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
 • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
 • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

Dus: kies bewust en ga voor zekerheid. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen van andere ouders over dit onderwerp ook op www.allesoverzwemles.nl.

Hoe kan ik informatie krijgen over de voortgang bij leszwemmen?

U kunt te allen tijde aan de instructeur vragen stellen over de voortgang van uw kind. Let wel op dat u daarbij de zwemlessen niet verstoord. Tevens kunt u via het contactformulier een voortgangsoverzicht opvragen. Wij streven ernaar om hierover binnen twee weken contact met u op te nemen.

Waterpolo

Ik wil graag waterpolo spelen, bij wie moet ik me inschrijven?

Je kan je gewoon bij AVZV via het online inschrijfformulier aanmelden. SG De Vliet is de startgemeenschap waarmee wij in de waterpolocompetitie uitkomen met RZV-Excelsior uit Rijswijk.

Vanaf welke leeftijd kan ik op waterpolo?

Vanaf 6 jaar mag je op waterpolo, mits je minimaal 3 diploma’s hebt (A, B en C). Ben je 9 jaar of ouder, dan mag je op waterpolo met 2 diploma’s (A en B).

Kan ik een keer meetrainen bij waterpolo?

Natuurlijk is dat mogelijk! Wil je een keer komen meetrainen om te kijken of waterpolo iets voor jou is, neem dan even contact op en geef aan op welke dag je graag wil langskomen.