Algemene Voorburgse Zwemvereniging logo

Algemene Voorburgse Zwemvereniging

Zwemmen is meer dan alleen maar heen en weer!

Kledingeisen voor diplomazwemmen

Bij het afzwemmen voor diploma’s dient u of uw kind kleding mee te nemen naar het afzwemmen. U vind hieronder een lijst met de vereiste kleding per diploma.

Zwemdiploma A

Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. broek/blouse een jurk of rok/blouse dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.

Zwemdiploma B

Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.

Zwemdiploma C

Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.

Zwemvaardigheid 1, 2 en 3

Het kledingpakket is gelijk aan het kledingpakket voor het zwemdiploma B van het Zwem-ABC:

Survival 1

Lange spijkerbroek, shirt of blouse met lange mouw en schoenen.

Survival 2

Lange (spijker) broek, shirt of blouse met lange mouw, regenjas en schoenen.

Het is toegestaan voor surivial 2 en 3, dat kandidaten in plaats van een broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot aan de enkel reiken.

Survival 3

Lange (spijker) broek, shirt of blouse met lange mouw, trui,
regenjas en schoenen.

Het is toegestaan voor surivial 2 en 3, dat kandidaten in plaats van een broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot aan de enkel reiken.

Snorkelen 1, 2 en 3

Voor deze diploma’s is een snorkeluitrusting nodig, die moet voldoen aan de volgende eisen:

Duikbril

De duikbril moet goed aansluiten op het gezicht en moet de neus omvatten. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is voor de neus. De afsluitrand dient van een zachte siliconen seal te zijn en dient bij voorkeur helemaal op het gezicht aan te sluiten om te voorkomen dat het water de bril binnen kan komen. Indien meerdere duikbrillen passen, kies dan de duikbril met het kleinste volume en het grootste glasoppervlak. Het glas van de duikbril moet van splintervrij en gehard glas zijn (tempered). Voor leerlingen die brildragend zijn, bestaat de mogelijkheid om het glas op sterkte te laten slijpen. De bril wordt door een elastische hoofdband van rubber op zijn plaats gehouden. Wij adviseren een duikbril met gespleten hoofdband.

Snorkel

De snorkel dient van het open J-type te zijn; mag niet voorzien zijn van zogenaamde automatisch sluitende klepjes of een balletje. Aan het korte eind van de J hoort een flexibel mondstuk te zitten (zonder scherpe randen), dat goed in de mond past. Een te korte snorkel schept te makkelijk water. Een te dunne snorkel geeft te veel ademweerstand. Een te lange en te dikke snorkel heeft veel dode ruimte. Dit houdt in dat de lucht die net is uitgeademd ook weer wordt ingeademd. De voorkeur gaat uit naar de wat kortere en wijdere snorkels (30 en 35 cm met een diameter van 2,5 cm).

Zwemvliezen

Voor de leerlingen tot en met 12 jaar mag de lengte van de zwemvliezen de 40 cm niet overschrijden, terwijl de breedte niet groter mag zijn dan 24 cm. Tevens moeten de vliezen, die gebruikt worden door leerlingen tot en met 12 jaar, geheel van hetzelfde materiaal zijn gemaakt (vliezen van rubber zijn bruikbaar, mits deze vliezen geheel – dus ook de voetdelen/hielbanden – uit hetzelfde materiaal bestaan).

Oordoppen

Bij het snorkelen ontstaan regelmatig drukverschillen in het gehoorstelsel. Om deze drukverschillen op te heffen, dienen de oren regelmatig geklaard te worden. In verband hiermee is het gebruik van oordoppen verboden.